Wie zijn wij?

Waarom is dit onderzoek zo belangrijk?


Eric van Furth

“Al 30 jaar werk ik met mensen met een eetstoornis en hun naasten. In deze tijd is er veel verbeterd in de behandeling van eetstoornissen en zijn wij dankzij wetenschappelijk onderzoek veel meer te weten gekomen hoe de behandeling te verbeteren. Toch blijft er veel te wensen over. Ik heb door de jaren heen ook geleerd hoe belangrijk het is dat individuen met een eetstoornis en hun naasten een stem krijgen. Dit heeft er onder andere toe geleid dat wij veel meer werken met ervaringsdeskundigen en Proud2Bme hebben opgericht.

In dit onderzoeksproject wil ik individuen met een eetstoornis, hun naasten en hun behandelaren een stem geven in het opstellen van een agenda voor wetenschappelijk onderzoek. Welke vragen vind jij dat er met onderzoek moeten worden beantwoord? Daar gaat het in dit onderzoek over. Met de Top 10 vragen ga ik op pad naar de instellingen in Nederland die onderzoek betalen (ministerie van VWS, ministerie van OCW, ZonMw, Fonds Psychische Gezondheid) met het doel jullie onderzoekagenda uitgevoerd te krijgen.”


De Stuurgroep

Het project wordt geleid door een stuurgroep met een onafhankelijke adviseur van de James Lind Alliance. De stuurgroep bestaat uit vertegenwoordigers van patiënten en naasten, behandelaren en onderzoekers. De rol van de stuurgroep is het opstellen van een onderzoeksprotocol en het uitvoeren van het project tot en met de publicatie van een top 10 van onbeantwoorde onderzoeksvragen over eetstoornissen.

 
Leden stuurgroep

width="150"

Angela van der Meer, MSc
Onderzoeker, Rivierduinen Centrum Eetstoornissen Ursula

 
 
 

Eric van Furth

Prof. Dr. Eric van Furth
Directeur Behandelzaken, Rivierduinen Centrum Eetstoornissen Ursula

 

 

Jesús de la Torre y Rivas

Jesús de la Torre y Rivas
Voorzitter, Weet, de vereniging rond eetstoornissen

 

 

Patricia Bos

Patricia Bos
Bestuurslid, Nederlandse Academie voor Eetstoornissen

 

 

Heidi Heuvelman

Heidi Heuvelman
Adviseur, Fonds Psychische Gezondheid

 

 

Katherine Cowan

Katherine Cowan
JLA Adviseur van de stuurgroep, James Lind Alliance

 

James Lind Alliance

De James Lind Alliance is een non-profit initiatief uit Engeland, dat wordt gefinancierd door het National Institute for Health Research. Het doel is om patiënten, naasten en professionals in de gezondheidszorg samen te brengen om onbeantwoordde onderzoeksvragen voor wetenschappelijk onderzoek te identificeren en prioriteren. De James Lind Alliance houdt toezicht op alle samenwerkingsverbanden en functioneert als onafhankelijke adviseur.

JLA logo2

Meer informatie kunt u vinden op http://www.lindalliance.org.

 

 

Financiers 

Fonds Psychische Gezondheid logo

Logo_Centrum_Eetstoornissen_Ursula